پزشکی سلامت
معجزات انگور – دانستنی های پزشکی سلامت
ایران یکی از 10 تولید کننده برتر انگور در جهان است. ما روزانه فقط انگور خرید و مصرف می کنیم از انواع و فواید آن بی خبریم. انگور در ادبیات باستانی ما ایران از جمله اشعار حافظ نقش خاصی دارد. شراب شیراز که از انگور تولید می شود. از معروف ترین نوشیدنی های باستانی ما ایرانیان است. اشعار شاعران ایران سرشار از شعرهای در رابطه با شراب می باشد. بارها در ادبیات از شراب بخصوص شیراز و انگور تمجید شده است.
حافظ می گوید:
شراب تلخ می خواهم که مرد افکن بود زورش که تا یکدم بیاسایم ز دنیا و شر و شورش
اکثر شما که این مطلب را می خوانید شاید تا به حال فقط 3 نوع انگور مصرف کرده باشید. اما بدانید که بیش از 40 نوع انگور در ایران کشت و تولید می شود. و انواع انگور مثل کندری، شاهرودی، یاقوتی قرمز، یاقوتی سفید، فخری، عسگری، مهدی خانی، بی دانه، بی دانه قرمز، مهره، شانی، ریش بابا، کشمشی یا سلطانی، روچه قرمز، روچه سفید، سنگک، امیری، لعل، حاجی عباسی، چشم گاوی، قندهاری، مایه میش، غلامی، شست عروس چیرکینک بستک، صاحبی، نباتی، شاهانی، یزدانی، مراغهای، خلیلی، گوهر، لعل حسینی، دم خروسی، رازقی شیرازی، الوان، شصت عروسان، نارا، مادر وبچه، مسکه، گزنهای، ملائی، مثقالی، ورچهای، ابی، الفی سیاه، لوغن، شاماما در ایران کشت می شود. انگور علاوه بر مصرف غذایی و استفاده در تولید نوشیدنی ها دارای معجزات پزشکی نیز می باشد. که مصرف آن می تواند از بسیاری بیماری ها جلوگیری کند. با پزشکی سلامت وب آریو همراه باشید.
ارزش تغذیهاي 100 گرم انگور
انرژی 69 کیلوکالری
کربوهیدرات 18 گرم
پروتئین 0/72 گرم
چربيکل 0/16 گرم
فیبر کل 0/9 گرم
فولات 2 میکروگرم
نیاسین 0/188 میلی گرم
ويتامين A 66 واحد
ویتامین C 10/8 میلی گرم
آشنایی با خواص و اثرات انگور
ارزش تغذیهاي
انواع مختلف انگور منابع غنی ویتامینهاي A، C،6B و فولات و همچنین املاح ضروری از جمله پتاسیم، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و سلنیم هستند. بعلاوه انگورها بویژه در پوست و هسته دارای گروه مهمی تر کیبات فعال هستند که فلاونوئیدها، پلی فنولهایی چون پروسیانیدینهاي گالیک اسید و کاتچین، آنتوسیانین هایی نظیر مشتقات گلوکوزیدی سیانیدین، دلفینیدین، پئونیدین، پتونیدین و مالویدین، مشتقات استیلبن نظیر رزوراترول از انواع مهم آنها به شمار ميآیند که هر یک به نوبه خود اثرات منحصر بفردی در حفظ و بهبود سلامت دارند.
اثرات انگور بر سلامتي سیستمايمنی
انگور نه تنها با داشتن ترکیبات فعال زیستی آنتی اکسیدان بلکه با مقادیر زیاد ویتامینهاي C و A و املاح به تقویت سیستمايمنی کمک ميکند.
اثرات آنتی اکسیدانی
عصاره هسته انگور با داشتن محتوای بالای پروسیانیدینها دارای خواص آنتی اکسیدانی بوده که رادیکالهاي آزاد را ميبلعد. سایر بخشهاي انگور نیز دارای آنتی اکسیدان هستند اما غلظتاين ترکیبات در پوسته و هسته بالاتر است.
اثرات محافظتی بر قلب
انگور باعث افزایش سطوح اکسید نیتریک در خون شده و بنابراین تشکیل لخته و در نتیجه خطر حمله قلبي را کاهش ميدهد. علاوه براين آنتی اکسیدانهاي موجود در انگور سبب کاهش اکسیداسیون کلسترولLDL، بعنوان عامل خطر اصلی تنگی عروق و بیماریهاي قلبيعروقی ميشوند. فلاونوئیدهای موجود در انگور و رزوراترول علاوه برايجاد رنگ آنتی اکسیدانهاي قدرتمندی محسوب ميشوند.اين ترکیبات با مهار اثرات مخرب رادیکالهاي آزاد بر اکسیداسیون LDL و کاهش استرس اکسیداتیو و تجمع پلاکتی از شریانها محافظت ميکنند. علاوه براين انگور با کاهش التهاب و فشار خون ميتواند به سلامت قلب و عروق کمک کند.
اثرات ضد دیابتی
اخیرا بررسیها نشان داده که عصارههاي تهیه شده از پوست انگور ميتواند در کنترل قند خون و نفروپاتی دیابتی موثر باشد. علاوه براين کشمش بعنوان یکی از فرآوردههاي حاصل از انگور ميتواند جایگزین خوبيبرای قند و شکر در بیماران دیابتی باشد اما بااين حال بهتر است در مصرف آن تعادل رعایت شود.
اثرات ضد میکروبيو ضد ویروسی
بسیاری از اجزای انگور از جمله گالیک اسید، هیدروکسی سینامیک اسید، فلاونول ها، رزوراترول و تانن دارای فعالیت ضد میکروبيو ضد ویروسی هستند و ميتوانند بدن را از عفونتها از جمله عفونتهاي باکتریایی رودهاي محافظت کنند.
اثر بر سیستم مرکزی اعصاب
براساس بررسیهاي اولیه انگور و ترکیبات فعال و آنتی اکسیدانی آن بویژه رزوراترول از طریق مهار استرس اکسیداتیو و التهاب یا تغییر بیان ژنهاي درگیر در بیماریهاي مغز و اعصاب از جمله آلزایمر و پارکینسون ميتوانند در محافظت مغز موثر باشند.
اثرات ضد سرطانی
مصرف انگور ميتواند به سلامت بافت کولون و جلوگیری از مسیرهای سرطانزایی دراين ناحیه کمک کند. علاوه براين اثرات مثبت خوردن انگور یا مصرف مکمل ترکیبات فعال آن از جمله رزوراترول در پیشگیری از انواع مختلفسرطانها از جمله سرطان پستان، پروستات، معده و پوست نشان داده شده است. از طرف دیگر آب انگور نه تنها در پیشگیری بلکه در سرکوب رشد سلولهاي سرطانی نیز موثر است اما با وجود فواید مصرف انگور و فرآوردههاي آن بعنوان بخشی از رژیم غذایی روزانه هنوز توصیهاي برای مصرف مکمل پیشگیرانه بصورت روزمره وجود ندارد.
اثر بر سلامت چشم
مصرف میوه تازه انگور و یا عصاره آن با داشتن غلظت بالای آنتی اکسیدانها ميتواند از کاهش بینایی و بیماری تحلیل برنده ماکولار وابسته به سن جلوگیری نموده و بطور کلی از سلامت چشمها حمایت کند. علاوه براين فلاونوئیدهای موجود در انگور ميتوانند با کاهش رادیکالهاي آزاد و جلوگیری از اثرات مخرب آنها خطر آب مروارید را نیز کاهش دهند.
سلامت استخوان
انگور منبع ریزمغذی هایی نظیر مس، آهن و منگنز است که همگی در تشکیل و قدرت استخوانها نقش مهمی دارند. علاوه براين مطالعات اولیه نیز نشان داده که پروسیانیدینهاي هسته انگور نیز ميتوانند استحکام و رشد استخوانی را بهبود بخشند. بنابراین مصرف انگور بعنوان بخشی از رژیم غذایی ميتواند به جلوگیری از تغییرات استخوانی وابسته به سن از جمله پوکی استخوان کمک کند هر چند توصیه به مصرف مکملهاي مشتق از آن برایاين منظور به بررسیهاي بیشتری نیاز دارد.
آسم
انواع انگور با داشتن غلظتهاي بالایی از آنتی اکسیدانها اثرات شناخته شدهاي در درمان آسم دارند و علاوه براين محتوای بالای آباين میوه به حفظ رطوبت ریهها و جلوگیری از وقایع آسمی کمک ميکند.
اختلالات کلیوی
انگور ميتواند با قلیایی نمودن ادرار خطر تشکیل سنگهاي اسیداوریکی را کاهش دهد و با داشتن مقادیر قابل ملاحظهاي آب به افزایش حجم ادرار کمک نموده و فشار بر کلیهها را کاهش دهد. بطور کلی انگور و ترکیبات فعال زیستی آن از جمله پروآنتوسیانیدینها، رزوراترول و کوئرستین اثرات دارویی متعددی از جمله فعالیتهاي آنتی اکسیدانی، ضد التهابي و ضد میکروبي دارند که برای محافظت از قلب، چشم و سایر اندامهاي بدن سودمند محسوب ميشوند. اما با اين همه بیماران دیابتی و افراد دارای آلرژیهاي شدید باید در مصرفاين میوه تعادل را رعایت کنند. علاوه بر اين بر اساس دانش کنونی توصیه به مصرف مکمل پیشگیرانه اجزای فعال انگور از جمله رزوراترول به بررسیهاي بیشتری نیاز دارد.