تغذیه کودک نوپا
زمان طلایی از شیر گرفتن کودک
کودک باید تا دو سال به طور کامل شیر مادر بخورد. اما زمانی که مادر میخواهد بچه را از شیر بگیرد باید به فصلهای سرد سال ختم شود.
دکتر مریمالسادات منتصری، متخصص کودکان و نوزادان، معتقد است که فصلهای سرد سال بهترین زمان است برای اینکه مادران فرزندشان را از شیر بگیرند و میگوید:« بهترین زمانی که مادران میتوانند بچه را از شیر بگیرند، در فصل پاییز یا اواخر زمستان است و یا به اصطلاح فصلی است که انار دارد. کودک باید تا دو سال به طور کامل شیر مادر بخورد. اما زمانی که مادر میخواهد بچه را از شیر بگیرد باید به فصلهای سرد سال ختم شود. چون در این فصلها اگر کودک دچار بیماریهای ویروسی و اسهال و استفراغ شود و آب بدنش را از دست بدهد، مادر دوباره میتواند شیردهی را از سر بگیرد اما در تابستان و فصل گرم سینههای مادر زود خشک می شوند.»
روشهای از شیر گرفتن بچه متفاوت است و بعضی متخصصان معتقدند که این کار به تدریج باید انجام شود. به این صورت که ابتدا باید شیردهی روزانه و سپس شبانه قطع شود اما همگی این روشها در نهایت به یک نتیجه ختم میشود و آن این است که شیردهی بالاخره در یک زمان مشخص باید قطع شود. بر همین اساس دکتر منتصری روشهایی برای قطع شیردهی به کودک پیشنهاد میکند:« مادران برای این که راحتتر بتوانند کودکان را از شیر بگیرند، میتوانند لباسهای زیر تنگ بپوشند و یا کیسههای یخ روی سینههای خود بگذارند تا شیر در سینهشان زودتر خشک شود. در نهایت وقتی که بچه اسهال و استفراغ نداشت با خیال آسوده میتوانند شیر دادن به او را متوقف کنند.»
البته بچهها ممکن است ابتدا بدخلق شوند و از اینکه دیگر شیر نمیخورند حسابی کلافه و بیقرار شوند شوند اما به هر حال خودشان را با شرایط جدید وفق میدهند. به همین دلیل دکتر منتصری میگوید:« هر بچهای به زمان نیاز دارد تا به زندگی بدون شیر مادر عادت کند و این زمان در همه کودکان متفاوت است. اما متخصصان برای بعضی کودکان که به شدت در اثر شیر نخوردن ناآرام و بیقرار شده و یا دچار اسهال و استفراغ شدید میشوند، دارو تجویز میکنند.»
بچههایی هستند که همچنان از شیر مادر تغذیه میکنند و با اینکه وقتش رسیده به غذا خوردن عادت کنند اما اگر شیرشان قطع شود، با غر زدن و بیقراری همه را کلافه میکنند. به همین دلیل مادران در این مواقع باید دست به کارهایی بزنند که دلبندشان زودتر از شیر گرفته شود. بر همین اساس دکتر منتصری توصیه میکند:« کارهایی مانند تلخ کردن سینهها و فلفل پاشیدن روی نوک آنها و پانسمان کردنشان میتواند در منصرف کردن بچهها از شیر خوردن موثر باشد. اما نکته مهم این است که نباید به صورت تهاجمی بچهها را از این کار منع کرد. چون هم بیقرارتر میشوند و هم در روحیه آنها تاثیر بد میگذارد.»
شاید شما هم در اطرافیان و آشنایان خود بچههایی را سراغ داشته باشید که با وجود داشتن ۲/۵ سال و یا ۳ سال هوز هم شیر مادر میخورند. این متخصص کودکان و نوزادان درباره این وضعیت توضیح میدهد:« شیر خوردن برای بچههایی که سنشان از شیرخوارگی گذشته، هیچ ضرر و فایدهای ندارد چون شیر مادر دیگر ارزشی برای بدن این بچه ندارد و او باید مواد مغذی را از غذاهایی که میخورد دریافت کند.»