آویشن یا آزربه در ایران ۱۴ گونه گیاه معطر و چند ساله دارد. سردهای از تیره نعناعیان است.آویشن حدود ۳۵۰ گونه دارد. این سرده به اوریگانوم بسیار نزدیک است.
خواص آویشن بسیار گسترده است به نوعی که از درمان انواع بیماری ها تا سلامت و زیبایی پوست و مو می توان از آن استفاده کرد. این گیاه دارویی بهترین درمان برای عفونت های تمام قسمت های بدن است. آویشن یکی از گیاهان پرخاصیت دارویی است که از زمان های قدیم مصرف آن به شیوه های مختلف برای درمان انواع بیماری ها توصیه شده است. این گیاه علفی و معطر، دارای خواص دارویی بسیاری است و از آن در صنایع غذایی ، دارویی، بهداشتی و آرایشی استفاده متنوعی می شود.
آویشن، گیاهی است از تیره نعنا که در مناطق کوهستانی میروید. این گیاه معطر نهتنها به عنوان یک افزودنی و چاشنی در غذا مورد استفاده قرار میگیرد، بلکه به دلیل خواص دارویی ثابتشدهای که دارد در تمامی دنیا به عنوان یک گیاه دارویی شناخته شده در ترکیبات دارویی فراوانی مورد استفاده قرار میگیرد.
آویشن، دارای خاصیت گرم و خشک است، بنابراین دارویی است مفید در دفع خلط و رطوبت از بدن.
یکی از مهم ترین فواید آویشن در درمان بیماری های دستگاه تنفسی است. دم کرده آویشن، حدود پنج گرم پودر خشک، سه تا چهار بار در روز در درمان سرماخوردگی، سرفه های خشک، خلط دار و گلو درد موثر است.
از دیگر فواید آویشن می توان به اثرات ضد اسپاسم آن برای بیماری هایی که از آسم، تنگی نفس و برونشیت رنج می برند، اشاره کرد.
در درمان انواع گلو درد، التهاب حلق و حنجره و آفت های دهان نیز می توان دم کرده آویشن را غرغره کرد. آویشن، همچنین دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچ است و در از بین بردن انگل ها نیز می تواند موثر باشد.
این گیاه خواص دارویی مفید برای مشکلات گوارشی از جمله نفخ و ترش کردن دارد. حتی زکریای رازی نیز آن را تقویت کننده ای مفید برای دستگاه گوارش دانسته که می تواند به هضم غذا کمک کند. دم کرده آویشن و عناب نیز می تواند دارویی مفید برای بیمارانی باشد که از سندرم روده تحریک پذیر رنج می برند.
آویشن می تواند در درمان اختلالات قاعدگی و تسکین دردهای عادت ماهانه موثر باشد. پس نوشیدن دم کرده غلیظ آویشن می تواند توصیه خوبی به خانم هایی باشد که از مشکلات سندرم پیش از قاعدگی رنج می برند.
مصرف آویشن در رفع خشکی نیز مفید است و می تواند به عنوان ضد اسپاسم به شل کردن عضلات کمک کند. می توان داخل یک وان آب گرم حدود ۵۰ گرم آویشن ریخت و داخل آن استحمام کرد که این اقدام، می تواند باعث شل شدن عضلات، کاهش دردهای عضلانی و رفع خشکی شود.
کسانی که از فلج های عضلانی به دلیل سکته مغزی رنج می برند، می تواند داخل یک سطل آب گرم، ۲۰ گرم آویشن و ۱۰ گرم گل سرخ ریخته به ترتیب دست و پا خود را داخل این محلول قرار داده و حرکات انقباضی انجام دهند، این کار کمک شایانی به سرعت بهبود این افراد می کند.
استفاده از بخور و ماسک آویشن نیز می تواند باعث بهبود جریان خون صورت و آبرسانی شده و به طراوت و شفافیت بدن شما کمک کند.
گفته می شود آویشن در جلوگیری از ریزش مو نیز می تواند مفید باشد، به این منظور می توانید حدود ۳۰ گرم آویشن را با حدود دو لیتر آب برای حدود پنج دقیقه بجوشانید و سپس از آن برای شستن سر استفاده کنید، این کار باید هفته ای دو بار تکرار شود. غرغره محلول آویشن در رفع بوی بد دهن نیز مفید است، اما مصرف زیاد آویشن عوارضی هم دارد مثلا می تواند باعث دفع پروتئین از ادرار شود. میزان مصرف مجاز آن روزانه یک تا سه بار و هر دفعه حدود چهار تا پنج گرم برگ خشک گیاه است.
یک دمنوش عالی برای درمان بسیاری از بیماری ها
اگر 10 گرم اویشن را در یک لیتر آبجوش دم کرده و با کمی عسل به بیماران مبتلا به تنگی نفس و کلیه و مثانه و درد مفاصل و سیاتیک و خونریزیهای رحم و ترشحات غیر طبیعی زنان بدهید در دفع بیماری آنها موثر واقع خواهد شد.
آویشن در طب سنتی ایران و اروپا، کاربرد دارویی دارد. آویشن دارای طبیعت گرم و خشک است و در طب سنتی برای درمان افرادی که دارای بلغم غلیظ هستند استفاده میشود. از آویشن در صنایع غذایی (پیتزا، پاستا، ماهی، پنیر، لیکور، ذرت مکزیکی و…)، دارویی، بهداشتی و آرایشی استفاده میشود.
مصرف آویشن برای این افراد ممنوع است
در بعضی منابع اشاره شده است که مصرف زیاد آویشن یا عصاره آن در دوران بارداری می تواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد. بنابراین توصیه شده است که خانمهای حامله بهتر است از مصرف این گیاه خودداری کنند.
مطالعات نشان می دهد که آویشن می تواند روند انعقاد خون را با تاخیر مواجه کند. بنابراین کسانی که قرار است تحت عمل جراحی قرار بگیرند، از دو هفته قبل از عمل جراحی، نباید آویشن استفاده کنند.